Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2016 07:21 - Във Виетнам загиват 58 000 американци, а в САЩ по-късно се самоубиват 60 000 ветерани. (четиво за мислещи, интелигентни хора)
Автор: kuschel Категория: Други   
Прочетен: 11145 Коментари: 17 Гласове:
18

Последна промяна: 04.06.2016 07:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Твърде показателно, нали? Ужасен катарзис за хора, проумели с закъснение, че са служили на фалшиви идеали, че са жертвали живота си за фалшива кауза и с действията си са причинили ужасни страдания и смърт на милиони невинни хора. Вероятно е ужасен кошмар, да проумееш, че твоята страна е световно зло, че сее смърт и неправда по света, че веейки знамето на демокрацията, всъщност преследва егоистични цели и световно господство. Австралийският журналист Джон Пилджър прави безпощадна дисекция на американската действителност и ролята на САЩ в световната политика.

Ако можеха управляващите ни американските газолизци да преодолеят вроденото си раболепие поне за миг и да вникнат в посланията на тая статия, то вероятно българската политика би била много по-разумна и балансирана. .............. Мечти.

Кушел


Джон Пилджър: Америка се спотайва и се готви за война! image

Авторът е австралийски журналист, отдавна живеещ в Англия, и дългогодишен военен кореспондент

Завръщайки се в САЩ в годината на президентски избори, аз бях поразен от възцарилото се в страната мълчание по редица важни въпроси. Като журналист съм отразявал четири президентски кампании. През 1968 г. бях с Робърт Кенеди, когато той загина и видях убиеца му, миг преди да го застреля. Това за мене бе посвещение в американската действителност. Убитият през същата година Мартин Лутър Кинг беше дръзнал да сравни страданията на афроамериканците в САЩ със страданията на народа на Виетнам. Когато Джанис Джоплин пееше, че свободата е само друг начин да кажеш, че вече няма какво да губиш, тя всъщност разказваше за милионите жертви на Америка в далечни от нея страни по света. Ние загубихме във Виетнам 58 хил. млади войници, които умряха за вашата свобода, не го забравяйте“, говореше един екскурзовод в Мемориала на Линкълн във Вашингтон пред група ученици. Той изопачаваше истината за Виетнам, превръщайки я в лъжа, която нямаше кой да опровергае. Милионите виетнамци, които загинаха, бяха осакатени, отровени и лишени от имота си заради американската агресия, нямат право на историческо място в младите умове. Такова право нямат и 60-те хиляди ветерани от Виетнамската война, които сложиха край на собствения си живот.

Преди няколко години посетих една популярна изложба, наречена „Цената на свободата“ в почитаемия Смитсънов институт във Вашингтон. Опашки от обикновени хора, главно деца, сякаш бяха попаднали в някаква пещера на дядо Коледа, където трябваше да бъдат залъгвани. Те бяха заливани с лъжи: че атомните бомбардировки над Хирошима и Нагазаки били спасили милион човешки живота или че Ирак бил „освободен“ чрез въздушни удари с безпрецедентна точност. Основната идея на изложбата се свеждаше до героичния, но неверен извод, че само американците плащат цената на свободата. Предизборната кампания през 2016 г. е забележителна не само с възхода на Доналд Тръмп и Бърни Сандърс, но и с упоритото мълчание за „кръвопролитната божественост“, която Америка сама приписва на себе си. Една трета от страните членки на ООН са усетили ботуша на Вашингтон, който сваля правителства, подкопава демокрацията, налага блокади и бойкоти. Повечето президенти, отговорни за тези деяния, са били демократи: Труман, Кенеди, Джонсън, Картър, Клинтън, Обама.   Зашеметяващият брой прояви на коварство така са мутирали в общественото съзнание – пише покойният английски писател и Нобелов лауреат Харолд Пинтър – че те сякаш никога не са се случвали. „Нищо не се беше случило. Дори докато се случваше, то всъщност не се случваше. То нямаше значение. То не представляваше интерес…“ Да вземем Барак Обама. Докато той се подготвя вече да напусне президентския пост, отново започва голямото подмазване. Бил „готин“, казват. Всъщност, това е един от американските президенти, извършили най-много насилия. Обама даде пълна свобода за действие на апарата на Пентагона, в сравнение с всички свои предшественици подложи на преследване повече хора, говорещи истината за американските военни престъпления. Днес Обама предприема безпрецедентна кампания на тероризъм и убийства чрез безпилотните самолети. През 2009 г. той обеща да работи за освобождаването на света от ядрени оръжия и получи Нобеловата награда за мир. Всъщност при никой друг американски президент не са били създадени повече ядрени бойни глави, отколкото при него. Той „модернизира“ американския арсенал и сега в него влиза и едно ново ядрено „мини“ оръжие, за което високопоставен американски генерал заяви, че неговият неголям размер и „умна“ технология създавали увереността, че употребата му вече не е нещо немислимо, а е напълно възможна.

Джеймс Бредли, автор на бестселъра „Знамената на нашите бащи“ и син на един от морските пехотинци, които издигнаха американското знаме на японския остров Иво Джима през пролетта на 1945 г., казва: „Един голям мит, който се разпространява, е че Обама е миролюбив човек, който се опитва да се освободи от ядрените оръжия. Той е най-изявеният привърженик на ядреното оръжие от всички други. Обвърза ни с катастрофалния курс, при който се харчат милиарди за нови ядрени оръжия“. По часовника на Обама втората студена война вече е започнала. Руският президент вече се изобразява като злодей от пантомима, а китайците засега все още не са окарикатурени, но бойците на медийния фронт работят по въпроса. Нито Хилари Клинтън, нито Бърни Сандърс не коментират тези теми. Сякаш няма рискове за САЩ и американците. За двамата президентски кандидати сякаш не е в ход най-голямото от Втората световна война насам трупане на войски и оръжия по границите на Русия и разполагането на натовската противоракетна система „Иджис“, предназначена за нанасяне на предварителен удар в сърцето на втората ядрена сила в света – Русия. Същевременно Пентагонът изпраща кораби, самолети и специални сили във Филипините, за да сплашва Китай, който САЩ вече са обкръжили със стотици военни бази, простиращи се като дъга от Австралия до Азия, а през азиатския континент чак до Афганистан. Обама нарича това „опорна точка към Азия“. Като последствие от тези действия Китай, както се твърди, е заменил своята досегашна политика на отказ от първи ядрен удар с висока степен на бойна готовност и е оборудвал своите морски подводници с ядрени ракети. Именно Хилари Клинтън като държавен секретар на САЩ през 2010 г. превърна един териториален спор за скали и рифове в Южнокитайско море в международен. Последва ожесточена антикитайска истерия на Си Ен Ен и Би Би Си. През 2015 г. военните учения на САЩ и Австралия имитираха затваряне на протока Малака, през който преминава голямата част от търговията и нефтените доставки на Китай. Клинтън обяви, че САЩ имали свой „национален интерес“ в тези азиатски води. Филипините и Виетнам бяха насърчавани и подкупвани да съживят стари вражди с Китай. В САЩ китайските отбранителни позиции са представяни като нападателни ходове и така се подготвя почвата американците да приемат ескалацията на агресивните действия на Пентагона срещу Пекин. Подобна стратегия на провокации и пропаганда се прилага и спрямо Русия.
Клинтън, „кандидатката на жените“, остави кървава диря от преврати: в Хондурас, в Либия и Украйна, която днес е поле за действие на ЦРУ, гъмжи от нацисти и е фронтова линия за война срещу Русия. Именно през Украйна през юни 1941 г. нацистка Германия нахлу в Съветския съюз, който загуби във войната 27 милиона души и това епично бедствие се помни в Русия. За нагласите на Клинтън по въпросите на мира и войната говори фактът, че от десетте най-големи оръжейни компании в света само една не е дала пари за нейната президентската кампания, а останалите девет направиха дарения в размер, с който не могат да се сравнят „помощите“ за нито един от останалите участници в президентската надпревара. Сандърс, надеждата на едно мнозинство от млади американци, не е много по-различен в своите възгледи за света. Той подкрепи незаконните бомбардировки на Бил Клинтън над Сърбия, одобрява тероризма чрез дронове, а също провокациите спрямо Русия и завръщането на специалните сили в Ирак. Сандърс не намира за нужно да коментира гръмките заплахи на Вашингтон по адрес на Китай или да каже нещо за засилващия се риск от ядрена война. Той е съгласен, че Едуард Сноудън, който даде гласност на тъмните тайни на Вашингтон, трябва да бъде съден за своите разкрития и нарича бившия венецуелски президент Уго Чавес „мъртъв комунистически диктатор“. Сандърс обещава да подкрепи Клинтън, ако тя бъде номинирана за кандидат за президент на Демократическата партия. Изборът между Тръмп и Клинтън е стара илюзия. Това въобще не е избор, защото и двамата са страни на една и съща монета. И все пак, има известна разлика. Като превръща малцинствата в изкупителна жертва и обещава да „направи Америка отново велика“, Тръмп се изявява на вътрешнополитическата сцена като крайно десен популист. Клинтън обаче е може би по-голямата опасност за световния мир. „Само Доналд Тръмп каза нещо смислено и критично за външната политика на САЩ“, пише Стивън Коен, един от малцината американски експерти по проблемите на Русия, които предупреждават за риска от война. Той изброи критичните въпроси, които единствено Тръмп е задал досега. Сред тях са: защо САЩ са навсякъде по планетата, каква е истинската задача на НАТО, защо САЩ непрекъснато действат за смяна на режимите в други страни, защо Вашингтон третира като враг Русия. Истерията в либералните медии по адрес на Тръмп служи да се поддържа илюзията, че в САЩ съществуват „свободен и открит дебат“ и „демокрация в действие“. Неговите възгледи за имигрантите и мюсюлманите наистина са уродливи, но все пак човекът, който депортира беззащитни хора от страната, не е Тръмп, а Обама, част от чието наследство е предателството спрямо цветнокожите хора в САЩ. Броят на обитателите на американските затвори, а те са главно чернокожи, сега е по-голям от обитателите на сталинския ГУЛаг. Тази президентска кампания може би не опира до популизма, а до американския либерализъм – идеология, която се смята за модерна и превъзхождаща всички останали, както и за единствен верен път, който трябва да бъде следван. Хората от дясното крило на либерализма напомнят християнските империалисти от XIX век, които са били убедени, че господ им е възложил дълга да обръщат другите в своята религия, да ги контролират или завладяват. Във Великобритания либералната роля се играе от „блеъризма“. Във в. „Гардиан“ овациите бяха оглушителни, а Блеър беше наречен „мистична“ личност. От САЩ бе внесен и предоставен на разположението му един инструмент за отклоняване на общественото внимание, известен като „политика на идентичността“, издигащ критерии като пол, раса, сексуална ориентация и др. Беше обявено, че историята е приключила, отричаше се класовата принадлежност, а се въздигаше сексуалната идентичност в лицето на феминизма.   Еквивалент на десните блеъристи в САЩ са политически коректните войнолюбци от „Ню Йорк таймс“, „Вашингтон пост“ и телевизионните мрежи, които господстват в политическия дебат, свързан с президентските избори. Поведе се яростна дискусия за изневерите на Тръмп. Клеймяха Тръмп, че на такъв човек не може да се има доверие, поради което той не бива да бъде изпратен в Белия дом. Никакви сериозни въпроси не бяха. Нищо не се спомена за онези 80% от американците, чиито доходи рухнаха до нивото на 70-те години. Нито пък се говореше за опасното плъзгане на страната към война. Общоприетата „мъдрост“ гласеше: стисни си носа, за да ти е по-лесно да направиш неприятен избор, и гласувай за Клинтън или за всеки друг, но не и за Тръмп. Смисълът на тази предизборна препоръка е, че така не само ще се възпре чудовището Тръмп, но и едновременно с това ще се съхрани една обществена система, която се е устремила към поредната война.   Превод Светлана Михова

onovini.com/2016/06/%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D0%BD-%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%B5/
 




Тагове:   Джон Пилджър,


Гласувай:
20



1. kuschel - След тоталната американизация на ...
04.06.2016 08:33
След тоталната американизация на образованието ни и след като децата научиха, че Ботев и Левски са терористи, турското робство е комунистическа измишльотина, че в Батак българите са изклали турците, а комунистите са изклали цвета на нацията и единствения важен предмет е английския език, логично е 30% от оценките по математика да са двойки (макар точките за тройка да са намалени с две). Тия невежествени люде (впрочем твърде подобни на управляващите ни), ще поемат държавата след няколко години, ако все пак някой не успее да емигрира.
Ближете американските задници, демократи! Там е истината.
цитирай
2. kuschel - Sevdalina Nedeva Те не са добри ...
04.06.2016 09:24
Sevdalina Nedeva
Те не са добри воини. Те са фукльовци с дъвка.Затова прекаляваха с дрога и алкохол, за да притъпят страха. Нашите дядовци показаха нечувана храброст,върнаха се от война и грабнаха ралото. Без психоаналитици, психиатри и пр.
цитирай
3. zaw12929 - Критичните въпроси, които един...
04.06.2016 17:10
Критичните въпроси, които единствено Тръмп е задал досега: защо САЩ са навсякъде по планетата, каква е истинската задача на НАТО, защо САЩ непрекъснато действат за смяна на режимите в други страни, защо Вашингтон третира като враг Русия.
цитирай
4. bojinkata - Във Виетнам американските момчета ...
04.06.2016 17:53
Във Виетнам американските момчета загивали за свободата на американците?! Това не го разбрах! Става въпрос за земя отдалечена на 15 000 км от Кравария!
цитирай
5. pando - Абе това е империята
04.06.2016 19:08
На лъжата и измамата. Атомните бомби в Япония са употребени за да се установи "мир". И това е истина-като избият всичко живо,наистина настава американски мир.
Според баба Ванга не им остава много време-"Първият черен президент на ФАЩ ще бъде и последния"-после просто няма да ги има. Това ще покаже скоро да ли Ванга е наистина добра като Касаяндра...
цитирай
6. kuschel - На лъжата и измамата. Атомните б...
04.06.2016 19:26
pando написа:
На лъжата и измамата. Атомните бомби в Япония са употребени за да се установи "мир". И това е истина-като избият всичко живо,наистина настава американски мир.
Според баба Ванга не им остава много време-"Първият черен президент на ФАЩ ще бъде и последния"-после просто няма да ги има. Това ще покаже скоро да ли Ванга е наистина добра като Касаяндра...


Както се казва "чул те Господ".
цитирай
7. kuschel - Във Виетнам американските момчета ...
04.06.2016 19:28
bojinkata написа:
Във Виетнам американските момчета загивали за свободата на американците?! Това не го разбрах! Става въпрос за земя отдалечена на 15 000 км от Кравария!


Пращаха ги насила. който откаже - затвор. Касиус Клей, (който почина днес) прие исляма за да не ида във Виетнам.
цитирай
8. kuschel - Критичните въпроси, които един...
04.06.2016 19:30
zaw12929 написа:
Критичните въпроси, които единствено Тръмп е задал досега: защо САЩ са навсякъде по планетата, каква е истинската задача на НАТО, защо САЩ непрекъснато действат за смяна на режимите в други страни, защо Вашингтон третира като враг Русия.


Затова седесарите люто го ненавиждат, защото им развенчава илюзиите. А него няма как да го обявят за комунист. :)
цитирай
9. bojinkata - Във Виетнам американските момчета ...
04.06.2016 19:31
kuschel написа:
bojinkata написа:
Във Виетнам американските момчета загивали за свободата на американците?! Това не го разбрах! Става въпрос за земя отдалечена на 15 000 км от Кравария!


Пращаха ги насила. който откаже - затвор. Касиус Клей, (който почина днес) прие исляма за да не ида във Виетнам.


Повечето отидоха с радост! Добре облъчени и зомбирани! Като тръгнаха стотиците ковчези и тези без крака и ръце, тогава скочиха и взеха да късат повиквателните!
цитирай
10. truthful - Виетнам !?
04.06.2016 19:31
Малко от пишешщите в блога са наясно какво са правели САЩ във Виетнам - 12-13 години. Истината е че САЩ са тренирали въпроса с пръскането на химикали и отрови над мирно население, което днес вече е истина в почти цял свят - тоест пръскането с КЕМТРЕЙЛС!!!! Операцията се казва Ranch Hand снимки тук https://www/search?q=ranch+hand+vietnam&hl=bg&gbv=2&tbm=isch&imgil=V8_CLRlfr44iMM%253A%253BEa_JZ8OBstGomM%253Bhttps%25253A%25252F%25252Fen%25252Fwiki%25252FOperation_Ranch_Hand&source=iu&pf=m&fir=V8_CLRlfr44iMM%253A%252CEa_JZ8OBstGomM%252C_&usg=__07bPCDhW58yQOuZSyeqGIkHRIGk%3D&biw=1024&bih=635&ved=0ahUKEwjw0vDH4Y7NAhWLXBQKHZRzAwoQyjcIQw&ei=yf1SV7DKH4u5UZTnjVA#imgrc=V8_CLRlfr44iMM%3A и започва през 1960 г. Със нисколетящи самолети понякога на 80 - 100 м, хеликоптери и на ръка от джипове над Виетнам са изсипани хиляди тонове химикали, от които и до днес се раждат деца с умопомрачителни аномалии. Отровена е водата и почвата за стотици години напред. Обгазени са и 2 000 000 американски войника.
Заслужава си да се видят нещата от линка и след това да се видят десетките самолети, които повече от 10 години пръскат БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ КЕМТРЕЙЛС ннад България. А всички сме без предпазни средства и ги дишаме. Останолото неиздишано количество отрови остава във водата и почвата! Хора отворете си очите. Виетнам беше началото, там нещата БЯХА ОТРАБОТЕНИ. После пръсканията с кемтрейлс са продължили в "демокрацията САЩ" !?!? и след това пренесени по цял свят. Материали в нета - МНОГО! Вижте ги, няма време за подсмиване и чудене на жестоката истина над ВАС, която си има и паметник от 20 март 1980 година Georgia Giuidestones, на който ясно е написано: " Не бъдете раково образувание, оставете място и за природата!" в един бъдещ свят от ... 500 000 000! Останалите - ТЕ СА ИЗЛИШНИ! Не си мислете, че това е лъжа. Всичко е пред ВАС и ако не го виждате, значи сте далеч от реалността и ще платите скъпа цена за това НЕВИЖДАНЕ!
цитирай
11. kuschel - Честен, гледах безспорни доказ...
04.06.2016 19:36
Честен, гледах безспорни доказателства, че ни пръскат. Пък то и аз съм наблюдавал съвършено различни следи на самолети, едни които почти веднага се размиват и на група самолети малко в страни, които просто създават облак. Тия за мизерници и са способни на всичко. Абсолютно никакво доверие им нямам и се опасявам, че могат да ни сторят непоправима беля.
цитирай
12. born - Не е необходим никакъв коментар. ...
04.06.2016 21:47
Не е необходим никакъв коментар. Всеки мислещ човек е отдавна наясно кой е агресор и с амбиции на свръхдържава. За съжаление зомбитата стават все повече и повече и ако баба Ванга се окаже права, това ще е края не само на САЩ, а и на човешката цивилизация. Дано този път не се окаже права ! Поздрави.
цитирай
13. indiram - Здравей, Kuschel!
05.06.2016 00:08
... По заглавието ще кажа нещо, щото статията четох на прибежки...

Сетих се за филма РАМБО (със Силвестър Сталоун - РОКИ)... и във филма, беше като атракция невероятна - една реплика на руски - Возми нож...

Чух и за онези, каза се през годините, пилотите дето са пуснали бомби над Хирошима и Нагасаки (коя е годината,и е след 9 май 1945), какво се е случило с ветераните... а и филма КОСА...

Америка?! - Какво е това?/ на английски/ на френски/ на... Патагонски/... и да не забравя, на Кимерийски, Балхарски, ... че и на Европа-ейски..

Поздрави!
цитирай
14. kuschel - Щатите имат твърде много грехове за ...
05.06.2016 07:32
Щатите имат твърде много грехове за да останат ненаказани. Някой трябва да го направи.
цитирай
15. born - Търпение.
05.06.2016 21:03
И това ще стане. Баба Ванга го предрече. Неминуемо е. И това ще стане не отвън, а отвътре. Убеден съм.
цитирай
16. truthful - До born
05.06.2016 22:14
Управляващите САЩ знаят, че ще има недоволства и бунтове един ден в бъдещето. И са се подготвили и се готвят здраво за тази битка с народа си. Освен редовната армия в САЩ има десетки паравоенни формирования под една или друга форма. Построени са над 800 лагера FEMA Camps за стотици хиляди, че и милиони хора, някои от тях и с газови камери !?! (този в щата Охайо) - оборудвани с шосе и ж.п. линии до тях. Построени са масови гробове за над 30 000 000 души Mass Graves и т.н. Т.е. САЩ се готвят за грандиозни неща, за които нашего брата не вярва и се подсмива под мустак, че това са измислици и конспирации! Да, ама НЕ! Всичко това написано по-горе може да се види в нета от ясно по-ясно. И тези ,които превъзнасят "великата демокрация САЩ" трябва да им се отворят очите.
цитирай
17. kuschel - Честен, гледах безспорни доказ...
14.08.2017 19:31
Честен, гледах безспорни доказателства, че ни пръскат. Пък то и аз съм наблюдавал съвършено различни следи на самолети, едни които почти веднага се размиват и на група самолети малко в страни, които просто създават облак. Тия за мизерници и са способни на всичко. Абсолютно никакво доверие им нямам и се опасявам, че могат да ни сторят непоправима беля.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuschel
Категория: Други
Прочетен: 2378738
Постинги: 505
Коментари: 4339
Гласове: 3212
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031